Recept (Írott)
Nyúlas receptek!
Nyúlpörkölt
hozzávalók / 4 adag
- 1.2 kg nyúlhús (egész nyúl)
- 4 db vöröshagyma
- 1 dl napraforgó olaj
- 3 ek fűszerpaprika (édes)
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 2 dl víz
- 3 ek paprikakrém (édes)
elkészítés
- A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
- A vöröshagymát összevágjuk, és az olajban barnásra pirítjuk.
- A megpirított hagymába beleteszünk 1 evőkanál pirospaprikát, az összenyomott fokhagymát végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a többi fűszert, a 2 evőkanál darált édes pirospaprikát, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, és puhára főzzük.
Vörösboros nyúlpörkölt
hozzávalók / 4 adag
- A nyulat jól megmossuk, és feldaraboljuk.
- 2 hagymát apró kockára vágunk, és a zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzzuk, és pirospaprikával megszórjuk.
- Visszatesszük a tűzre, és beletesszük a nyulat, majd fehéredésig pirítjuk, sózzuk, és felöntjük pici vízzel. Fedő alatt puhára főzzük, és néha, ha kell, pótoljuk a vizet.
- Amikor már majdnem puha a hús, belevágjuk a paprikát, paradicsomot és a megmaradt hagymát /karikára vágva/, ráöntjük a vörösbort, őrölt borsot, és addig főzzük, míg a paprika és a hagyma meg nem puhul. Arra vigyázzunk, hogy víz ne maradjon rajta.Akorr jó ha besűrűsödik a szaftja!
- Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Provanszi nyúlpecsenye, vele sült zöldségágyon, tejszínes mártással
Hozzávalók:
1/2 házi nyúl, tisztítva, zsigerelve, 3-4 ek zsiradék (sertészsírral a legfinomabb, mert utána isteni pecsenyezsír marad), só, bors, provanszi fűszerkeverék, 20 dkg füstölt szalonna, 1kg zöldségkeverék (mirelit vagy friss tisztított, kockázott zöldség), étkezési keményítő, 1dl főző tejszín a mártáshoz.
A húst megtűzdeljük szalonna szeletkékkel, sózzuk, borsozzuk, és a fűszerkeverékkel meghintjük. Fém serpenyőben a zsiradékot felhevítjük, és ebben a hús mindkét oldalát pirosra elősütjük. Letakarjuk alufóliával, és előmelegített sütőben sütjük 20-25 percet.
A sült zöldségekkel, a mártással tálaljuk a sültet.
Nyúlpástétom gombás köntösben
Hozzávalók
· 1 db nyúl eleje
· 30 dkg
· 10 dkg szalonna
· 1 db leveszöldség
· 1 db zsemle
· 1 db tojás
· 3 evőkanál zselatin
· 1 db szegfűbors
· 1 db babérlevél
· 1 db gomba
· 2 db Knorr Marhahúsleves-kocka
· 2 db Knorr Pirított hagymás Ízbomba
· fekete őrölt bors
· Rama margarinkikenéshez
· liszt
Elkészítés
1. Oldjunk fel egy Knorr Marhahúsleves kockát 2 pohár forró vízben. Adjuk hozzá a húsokat és pároljuk készre a zöldségekkel és a fűszerekkel, kb.: 80 perc. A zsemlét áztassuk be vízbe.
2. Csavarjuk ki a zsemlét. A levesből szedjük ki a húsokat, és háromszor daráljuk át a zsemlékkel, és a kockára vágott szalonnával. Adjuk hozzá a tojást, a Knorr Pirított hagymás Ízbombákat, ezután dolgozd ki és ízesítsük még borssal.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló formát kenjünk ki margarinnal és szórjuk meg liszttel. Tegyük bele a pástétomot és süssük egy órát, majd hűtsük ki.
4. Áztassuk be a zselatint másfél pohár hideg vízbe és tegyük félre 10 percre, míg megduzzad.
5. Oldjuk fel a másik Knorr Marhahúsleves kockát 2 pohár forró vízben és főzzük meg.
6. Ezután adjuk a zselatint hozzá és folyton keverjük. Öntsük le a pástétomot a zselatinos levessel és tegyük félre kihűlni.