Recept (Írott)

 

Nyúlas receptek!

 

Nyúlpörkölt

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
  2. A vöröshagymát összevágjuk, és az olajban barnásra pirítjuk.
  3. A megpirított hagymába beleteszünk 1 evőkanál pirospaprikát, az összenyomott fokhagymát végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a többi fűszert, a 2 evőkanál darált édes pirospaprikát, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, és puhára főzzük.

 

Vörösboros nyúlpörkölt

 

hozzávalók / 4 adag

  • nyúl
  • 10 dkg zsír
  • 2 dl vörösbor
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 db hagyma
  • pirospaprika
  • bors

elkészítés

  1. A nyulat jól megmossuk, és feldaraboljuk.
  2. 2 hagymát apró kockára vágunk, és a zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzzuk, és pirospaprikával megszórjuk.
  3. Visszatesszük a tűzre, és beletesszük a nyulat, majd fehéredésig pirítjuk, sózzuk, és felöntjük pici vízzel. Fedő alatt puhára főzzük, és néha, ha kell, pótoljuk a vizet.
  4. Amikor már majdnem puha a hús, belevágjuk a paprikát, paradicsomot és a megmaradt hagymát  /karikára vágva/, ráöntjük a vörösbort, őrölt borsot, és addig főzzük, míg a paprika és a hagyma meg nem puhul. Arra vigyázzunk, hogy víz ne maradjon rajta.Akorr jó ha besűrűsödik a szaftja!
  5. Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk.

 

Provanszi nyúlpecsenye, vele sült zöldségágyon, tejszínes mártással

Hozzávalók:

1/2 házi nyúl, tisztítva, zsigerelve, 3-4 ek zsiradék (sertészsírral a legfinomabb, mert utána isteni pecsenyezsír marad), só, bors, provanszi fűszerkeverék, 20 dkg füstölt szalonna, 1kg zöldségkeverék (mirelit vagy friss tisztított, kockázott zöldség), étkezési keményítő, 1dl főző tejszín a mártáshoz.

 

Elkészítés:

A húst megtűzdeljük szalonna szeletkékkel, sózzuk, borsozzuk, és a fűszerkeverékkel meghintjük. Fém serpenyőben a zsiradékot felhevítjük, és ebben a hús mindkét oldalát pirosra elősütjük. Letakarjuk alufóliával, és előmelegített sütőben sütjük 20-25 percet. 
Előkészítjük a zöldségeket, a nyulat kivesszük a sütőből, a zöldséget a serpenyőben elterítjük, erre fektetjük vissza a húst megfordítva, és még sütjük kb. 20 percet. Ha már nagyon száradna, akkor locsolgassuk a szaftjával.
 

Kivesszük a húst, félretesszük pár percet pihenni. Vegyünk ki pár kanál sült zöldséget, törjük össze egy villával, és tejszínnel forraljuk be. Igény szerint sűríthetjük keményítővel.

A sült zöldségekkel, a mártással tálaljuk a sültet.
 
(forrás:Max konyhája)

 

 

Nyúlpástétom gombás köntösben

 

 

Hozzávalók

·         1 db nyúl eleje 

·         30 dkg 

·         10 dkg szalonna 

·         1 db leveszöldség 

·         1 db zsemle 

·         1 db tojás 

·         3 evőkanál zselatin 

·         1 db szegfűbors 

·         1 db babérlevél 

·         1 db gomba 

·         2 db Knorr Marhahúsleves-kocka 

·         2 db Knorr Pirított hagymás Ízbomba 

·         fekete őrölt bors 

·         Rama margarinkikenéshez

·         liszt 

 

Elkészítés

1.     Oldjunk fel egy Knorr Marhahúsleves kockát 2 pohár forró vízben. Adjuk hozzá a húsokat és pároljuk készre a zöldségekkel és a fűszerekkel, kb.: 80 perc. A zsemlét áztassuk be vízbe.

2.     Csavarjuk ki a zsemlét. A levesből szedjük ki a húsokat, és háromszor daráljuk át a zsemlékkel, és a kockára vágott szalonnával. Adjuk hozzá a tojást, a Knorr Pirított hagymás Ízbombákat, ezután dolgozd ki és ízesítsük még borssal.

3.     Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló formát kenjünk ki margarinnal és szórjuk meg liszttel. Tegyük bele a pástétomot és süssük egy órát, majd hűtsük ki.

4.     Áztassuk be a zselatint másfél pohár hideg vízbe és tegyük félre 10 percre, míg megduzzad.

5.     Oldjuk fel a másik Knorr Marhahúsleves kockát 2 pohár forró vízben és főzzük meg.

6.     Ezután adjuk a zselatint hozzá és folyton keverjük. Öntsük le a pástétomot a zselatinos levessel és tegyük félre kihűlni.


Készíts ingyenes honlapot Webnode